1926 Ingvar Feodor Kamprad.jpeg

Ingvar Feodor KampradAge: 91 years19262018

Name
Ingvar Feodor Kamprad
Birth March 30, 1926 32 23
Note: Hvita Korset var en privat skola i barnavård med elever, som ofta var havande unga kvinnor från andra orter. Eftersom man hade kompetensen att förlösa barn är många gamla Älmhultsbor födda här.
Death of a maternal grandfatherKarl Bernhard Nilsson
February 7, 1932 (Age 5 years)
Occupation
Köpman/Direktör/Grundare IKEA
yes

Residence between 1926 and 1933
Residence 1933 (Age 6 years)
Note: Ingvar Kamprad växte upp på den småländska gården Älmtaryd i Agunnaryds socken i Ljungby kommun i Kronobergs län. Gården var den största i trakten och omfattade 450 hektar av huvudsakligen skogsmark. Hans farfars far (död 1890) var en förmögen godsägare i Altenburger Land i Thüringen. Hans farfar Achim Kamprad (död 1897) invandrade 1896 från Tyskland med sin hustru Franziska, kallad Fanny, samt sönerna Franz Feodor och Erwin Erich. Ingvar Kamprad är avlägset släkt med tyske fältmarskalken och rikspresidenten Paul von Hindenburg. Hans mor Berta var dotter till C.B. Nilsson, som drev en stor diversehandel i Älmhult. Under Ingvar Kamprads första levnadsår var familjen bosatt på Majtorp, en gård i Älmhult som modern fått i bröllopsgåva av sin far. 1933 flyttade familjen till Älmtaryd, där fadern Feodor Kamprad redan 1918 formellt tagit över gården.[7]
Note: Kamprad har varit gift två gånger. I första äktenskapet, med Kerstin Wadling, har han en adopterad dotter, Annika Kihlbom. I det andra, med Margaretha Stennert (1940-2011) i Stockholm),[8] har han tre söner, Peter, Jonas och Mathias Kamprad.
Death of a paternal grandmotherFranziska (Fanny) Kamprad f Glatz
June 4, 1945 (Age 19 years)
Residence 1951 (Age 24 years)
Death of a maternal grandmotherEllen Anna Terése Jonsson
November 3, 1952 (Age 26 years)
Death of a motherBerta Linnéa Matilda Kamprad f Nilsson
May 28, 1956 (Age 30 years)
Residence 1960 (Age 33 years)
Residence 1970 (Age 43 years)
Death of a fatherFrans Feodor (Feder) Kamprad
February 15, 1984 (Age 57 years)
Death of a wifeKerstin Marianne Bengtsson Kamprad f Vadling
November 9, 1992 (Age 66 years)
Burial of a wifeKerstin Marianne Bengtsson Kamprad f Vadling
July 2, 1993 (Age 67 years)
Death of a wifeMargareta Christina Maria Kamprad f.Stennert
December 12, 2011 (Age 85 years)
Residence 2018 (Age 91 years)
Death January 27, 2018 (Age 91 years)
Family with parents - View this family
father
Frans Feodor (Feder) Kamprad
Birth: September 15, 1893 27 23Wildenhein bei Lucka, Niedersachsen, Tyskland
Death: February 15, 1984Elmtaryd 1:1, Agunnaryds, Kronoberg, Sverige
mother
Berta Linnéa Matilda Kamprad f Nilsson
Birth: January 14, 1903 39 26Lungnet, Klöxhult Södregård, Pjätteryd, Kronoberg, Sverige
Death: May 28, 1956Elmtaryd 1:1, Agunnaryds, Kronoberg, Sverige
himself
sister
Private
Family with Kerstin Marianne Bengtsson Kamprad f Vadling - View this family
himself
wife
daughter
Private
Family with Margareta Christina Maria Kamprad f.Stennert - View this family
himself
wife
son
Private
son
Private
son
Private
Bo Åke Bengtsson + Kerstin Marianne Bengtsson Kamprad f Vadling - View this family
wife’s husband
wife
Marriage: 1962
Divorce: July 29, 1977

 1. Generation 1
  1. Ingvar Feodor Kamprad

   Ingvar Feodor Kamprad, köpman/Direktör/Grundare IKEA, son of Frans Feodor (Feder) Kamprad and Berta Linnéa Matilda Kamprad f Nilsson, was born on March 30, 1926 in Hvita Korset, Klöxhult, Pjätteryd, Kronobergs län and died on January 27, 2018 in Liatorp, Stenbrohult, Kronoberg, Sverige at the age of 91. He married Kerstin Marianne Bengtsson Kamprad f Vadling, daughter of Erik Fritiof Ruben Vadling and Anna Maria Berglind.. He had a relationship with Margareta Christina Maria Kamprad f.Stennert

   Ingvar Feodor Kamprad and Kerstin Marianne Bengtsson Kamprad f Vadling had 1 child.

   Ingvar Feodor Kamprad and Margareta Christina Maria Kamprad f.Stennert had 3 children.

 2. Generation 2back to top
  The details of this generation are private.
 3. Generation 3back to top
  The details of this generation are private.
Birth

Hvita Korset var en privat skola i barnavård med elever, som ofta var havande unga kvinnor från andra orter. Eftersom man hade kompetensen att förlösa barn är många gamla Älmhultsbor födda här.

Residence

Ingvar Kamprad växte upp på den småländska gården Älmtaryd i Agunnaryds socken i Ljungby kommun i Kronobergs län. Gården var den största i trakten och omfattade 450 hektar av huvudsakligen skogsmark. Hans farfars far (död 1890) var en förmögen godsägare i Altenburger Land i Thüringen. Hans farfar Achim Kamprad (död 1897) invandrade 1896 från Tyskland med sin hustru Franziska, kallad Fanny, samt sönerna Franz Feodor och Erwin Erich. Ingvar Kamprad är avlägset släkt med tyske fältmarskalken och rikspresidenten Paul von Hindenburg. Hans mor Berta var dotter till C.B. Nilsson, som drev en stor diversehandel i Älmhult. Under Ingvar Kamprads första levnadsår var familjen bosatt på Majtorp, en gård i Älmhult som modern fått i bröllopsgåva av sin far. 1933 flyttade familjen till Älmtaryd, där fadern Feodor Kamprad redan 1918 formellt tagit över gården.[7]

Residence

Kamprad har varit gift två gånger. I första äktenskapet, med Kerstin Wadling, har han en adopterad dotter, Annika Kihlbom. I det andra, med Margaretha Stennert (1940-2011) i Stockholm),[8] har han tre söner, Peter, Jonas och Mathias Kamprad.

Note

IKEA´s grundare. Ingvar Kamprad och Kerstin Kamprad (senare omgift Bengtsson) adopterade Annika under sitt äktenskap. Sedemera följde Annika med sin mor Kerstin i det nya äktenskapet med Bo Bengtsson. Bo Bengtsson adopterade aldrig Annika, så Annika förblir avtagare såsom adoptivdotter till Ingvar Kamprad.


Familjen flyttade först från Älmhult till Vedbaek i Danmark 1973, det år då sönerna blev fem, sju och nio år gamla. De lärde sig danska och gick i skolan där. Men tiden i Danmark blev bara en mellanperiod. Ingvar Kamprad visste att han skulle bli dansk skattemedborgare efter fyra år och ville endast använda åren i Vedbaek till att konstruera sfären så skatteeffektivt som möjligt. Efter fyra år i Vedbaek flyttade familjen till en ort utanför franskspråkiga Lausanne i Schweiz. Här bor Ingvar och Margaretha Kamprad kvar. Margaretha Kamprad kunde franska redan före flytten medan Ingvar Kamprad hankar sig fram på franska till vardags. När det gäller affärer har han dock tillgång till en engelsk och franskspråkig sekreterare. För visst kan han språk. Han lärde sig tidigt tyska och även engelska. Ingvar Kamprad, som alltid själv har framhållit sin extrema snålhet, spenderade en mindre förmögenhet på ett otal advokater under flera år när sfären byggdes upp på 1970- och 1980-talen. Den är så juridiskt intrikat att endast de verkligt initierade förstår den. "Den siste advokaten som var med vet inte vad den förste funderat ut", enligt Bertil Torekulls bok. Ingvar Kamprad delade då sfären i tre delar: 1. Ikea - företaget som driver varuhusen - som han påstår sig ha gett bort till en stiftelse och säger sig inte kunna ta ut några pengar ur. 2. Inter Ikea som ägs av familjen Kamprad och består av flera delar. Inter Ikea Systems Holding i Holland är franchisegivare för Ikeakonceptet. Därtill finns en mäktig finansdivision som sysslar med försäkringar och portföljförvaltning samt en fastighetsdivision, båda i Belgien. Inter Ikea äger även, tillsammans med Ikea, Inter Ikea Centre Group som bygger, äger och förvaltar shoppingcentrum i anslutning till Ikeavaruhus. Finansdivisionen har fått en del rubriker i svensk press när den investerat i svenska bolag, av typen "Kamprad köper/säljer/ökar/minskar..." Numera är det internationella börser som gäller. - Vi avstår från att gå in i svenska bolag, det blir så uppmärksammat, varje liten förändring får oproportionerliga rubriker, säger Per Ludvigsson, som alltså tills nyligen var vd för Inter Ikea. 3. Ikano som ägs till lika delar av Peter, Jonas och Mathias Kamprad. Här finnsfinansverksamhet, bland annat Ikanobanken, fastigheter, försäkringar och möbelkedjan Habitat. Habitat har dyrare möbler än Ikea och finns främst i England och Frankrike, men även i Spanien och Tyskland. I Sverige finns några av Habitats möbler på kedjan Room. Habitat har dock inte gått så bra. Därtill kommer en fjärde del, som också kan räknas in i Ikeaimperiet, nämligen förvaltningskoncernen Catella - som styrs nästan helt oberoende av familjen Kamprad, men en stor del av det förvaltade kapitalet kommer därifrån.


Artikel i Aftonbladet 2003-07-19 Vi sitter på Ingvar Kamprads barndoms gräsmatta i Villa Majtorp i utkanten av Älmhult. Sommarhettan är bedövande, tropisk, över granngården mullrar åskan. På Ingvar Kamprads plätt lyser solen starkt, himlen är klart blå. Ingvar har en tandkrämsfläck på den ljusblå skjortan, två pennor i bröstfickan, grå byxor och korviga strumpor. Det var här allt började. Det var till granngårdarna i Älmhult han cyklade som liten, sålde tändsticksaskar, frön, julglitter och drömde om att bli lika rik som tändstickskungen Ivar Kreuger. Det blev han, kanske rikare. Hans imperium står ännu stadigt, är berömt i vida världen för bokhyllan Billy och svenska köttbullar med lingonsylt. Vi pratar om livet, döden och barnen. Det äldsta heter Ikea och har just fyllt 60 år. Om henne pratar Ingvar mest, ömt, stolt, ömsom bekymrat. Inte riktigt ännu är han redo att släppa taget om sin förstfödda. För många faror lurar i framtiden, tror han. En gång gråter Ingvar Kamprad. Då handlar det om hans tre söner. Vad är viktigast i ditt liv? - Min familj. Den består ju egentligen av fem personer, en juridisk och fyra fysiska personer. Min fru, tre barn och Ikea. Den juridiska personen har tyvärr fått stor uppmärksamhet. Ångrar du det? - Ibland, kan känna lite förtvivlan över barnens uppväxt. Jag kommer ihåg när de satt uppe alla tre ungarna i pyjamas och väntade på mig en kväll. De sa att de hade diskuterat och att de förstod att pappa hade mycket att göra och att de skulle hjälpa mig när de blev stora. Den bilden har jag kvar. Bakom Ingvar Kamprads glasögon med bågar av metall, svämmar ögonen plötsligt över och några tårar blottas. Hur är du som pappa? - Jag var väl inte så bra på att byta blöjor på ungarna, sällan hemma på kvällarna. Men jag var rätt duktig på att berätta sådana där fantasisagor, hittade på dem själv. Grabbarna var centralfigurer i sagorna. Det gillade de. Vad har ni för relation i dag? - Det är lite... Jo, jag ringer varje vecka. Äldsta grabben ringer två gånger i veckan, mellangrabben är lite slarvigare, den lille ringer relativt sällan. Men vi har en jättefin relation. Ingvar Kamprad kikar på klockan och säger att han måste vara hemma halv sju. Det har Margaretha bestämt, hon är Ingvars kärlek, hans fru och mamma till hans tre barn. Snart ska de resa till Värmland och hennes barndom. Vad betyder Margaretha för dig? - Oerhört mycket. Men henne har jag misshandlat, hon har kommit i andra eller tredje hand. Jag var borta från min säng 200 dagar på ett år. Hon fick ju i princip stoppa sin egen karriär, hon var lärare. Jag tror att hon har plågats av viss sysslolöshet. Hur har ni lyckats hålla ihop? - Inte fan är någon av oss tålmodig. Vi kivas rätt så ofta. Men hon är hundraprocentigt lojal. Hon kan skälla på mig så in i baljan hemma, hon bestämmer nästan allt. Men om någon angriper mig är hon inte nådig. Vad kivas ni om? - Fråga i stället vad vi inte kivas om. Allt, vad vi ska ha till lunch hemma, dukningen också. Tjejer är så måna om att det ska vara väldigt fint när det kommer främmande. Då passar inte de vanliga kaffekopparna. Jag tycker man kan ha dem. Hon hackar på mig en del för att jag inte är så bra på kultur också. Vad gör ni när ni ska ha riktigt trevligt en kväll? - Det hade vi en i går. Då plockade vi svamp. Kantareller. Hur trivs du i Schweiz? - Förbaskat bra. Det är en lugn miljö, en liten bonnaby utanför Lausanne. Jag har en trädgård som är tillräckligt stor för att jag ska kunna ha några fruktträd och en köksträdgård där jag kan odla gräslök. Det är så dyrt i Schweiz. Hur klarar du franskan? - Jag är skitdålig, klarar inte att läsa en bok som Margaretha. Hur klarar du dig då? - Jag kan ta mig fram, när jag går till frisören kan jag förklara att jag vill ha det så och så. Det är inte så dyrt att klippa sig i Schweiz. Nu gör Margaretha det med en sådan där klippmaskin. Annars går jag hos en fru som klipper tanterna i kvarteret, långt under hundralappen. Det där har blivit dyrt i Sverige. Har ni mycket vänner där? - Inte många, två-tre familjer. Vad gör ni? - Äter middagar. När vi går över till den ena familjen är det fint, de har silverbestick och vit duk. Hos oss är det köket som gäller och så öppnar jag kylskåpet och grejar. Flyttar du hem till Älmhult igen? - Av praktiska skäl kan jag inte det. Jag kan ju inte bedöma när min gaggighet som naturligtvis redan har börjat, är så stor att jag ställer till oreda. Vad gör det? - Jo, ibland tar jag ju i lite grann med folk och skulle mitt omdöme totalt svika mig så kan ju jag ställa till dumheter som kan vara besvärande. Ingvar Kamprad säger det inte rent ut, men vi förstår att hans makt är så stor, hans ord lag för vissa av de anställda, att risken finns att de faktiskt gör som han säger, hur tokigt det än må låta. - Jag kan ju aldrig vara säker på om jag har ja-sägare runt mig. Har du några knep för att veta? - Jag litar mycket på dem som så att säga redan har gjort sin karriär. Hur ser du på mediabilden av dig själv? - Lite karikatyrartat. Man säger att om jag tar en Coca cola light i minibaren på ett hotell så springer jag ut och köper en ny, billigare, dagen efter och ställer dit. Det har jag aldrig gjort. Men det är en jävla bra idé! Däremot har jag aldrig tagit en grej i en minibar. Så du är snål, men Coca cola-historien är påhittad? - Ja. Men jag kan väl också skryta lite grann, men då föredrar jag att göra det hemma hos min Margaretha, ta på mig en vit skjorta, kavaj, ställa upp ett par silverljusstakar och äta någonting gott, dricka ett glas gott vin. Jag gillar inte att gå på middagar Varför inte? - Jag hör dåligt. Jag kan inte höra när det sitter folk runt omkring och pratar. Ska jag gå på kalas måste det vara buffé så att man kan röra sig och morsa på folk. Några gånger har jag varit på sådant där på ambassader, cocktailparty. Jag står i ett hörn och undrar: vem kan jag prata med här? Jag är blyg. I alla fall där, inte så mycket bland mina egna. Du blev alkoholist på 60-talet, hur hanterar du drickandet nu? - Jag har mina vita perioder, har en sådan nu, sedan den 30 juni klockan tre på eftermiddagen. Den måste vara minst fem veckor. Blir du redlös när du dricker? - Nej, nej. Då har jag en daglig konsumtion, det blir för mycket. Varför slutar du inte helt? - Det vore synd, det är sådana värden, god mat, gott vin. Hur är det att åldras? - Jag hade en period för 15 år sedan när jag var skiträdd för att dö. Jag lipade och tänkte på det för jag hade ju sett statistiken: fan, man blir inte äldre än 73-75 år. Jag hade ju så mycket kvar att göra och det där med att dö, det måste ju vara jävla farligt det. Så kom jag underfund med att om du uppnår 50 års ålder så är det ju en helt annan statistik då. Den ser bättre ut, kanske blir man 85 eller 87, eller något sådant. Då gick det över. Och nu, du är 77 år? - Jag är inte rädd för att dö, men jag är för nyfiken för att dö, har för mycket kvar att göra. Vad då? - Jag måste hitta vägar för att förmedla vår kultur in i framtiden. Det är svårt att tala om ett evigt Ikea, men däremot ett långsiktigt Ikea. Jag hatar den här djungelekonomin. Kortsiktighet intresserar mig inte. Vi förlorar pengar i Ryssland i dag, det vet jag. Men jag vet att på lång sikt så kommer det här att bli bra. Det viktigaste är att vi tillhör framtidsföretagen som bryr sig om världen. Vem har betytt mest för dig? - Jag var en stor beundrare av min pappa Feodor, älskade honom. Till och med när jag var vuxen låg vi sida vid sida och höll om varandra. Han överlät inget åt slumpen. Han var mycket klok. Jag beundrade Hans Werthén också, gamle Electroluxchefen, därför att han befann sig på golvet. Vilken fantastisk människa! Han klättrade i berg när han var ledig. Jag är höjdrädd och det gjorde väl att jag beundrade honom ännu mer. Vad är du mest stolt över i ditt liv? - Att jag har lyckats skrapa ihop ett sådant fint gäng. Vilket gäng pratar du om? - Mina medarbetare. De som verkligen har förstått vad det är vi jobbar för. De är ödmjuka, entusiastiska och viljestarka. Det är klart att det finns en del som har lite svårt att förstå och då blir det långbänkar och dumheter. Några timmar tidigare har Ingvar Kamprad guidat oss genom Ikeas interna museum i en sval källare i företagets värdshus. Han lyser av stolthet när han fingrar på möblerna, berättar om storsäljarna och misstagen. Som när soffan Stockholm försvann ur sortimentet. - Det var ju jäkla dumt. Nu ska den in i varuhusen igen, lite "upptuffad". Det har Ingvar Kamprad själv sett till. - Hon utrikesministern skulle nog välja en sådan, tror jag. Men jag vet ju inte om hon köper från Ikea...? När vi undrar hur det känns när han ser de stora, gula och blå Ikeavaruhusen ute i världen, syns ingen stolthet alls. - Det skapar en viss nervositet, hur fanken ska vi göra för att göra det lite bättre i morgon? När blir du nöjd? - Nöjd? Då är du ju framme. Det är ju ett alldeles fantastiskt förnämligt sömnmedel. Hur mycket jobbar du? - Jag har tre månader fritt ungefär. Det innebär ju inte att jag är ledig från Ikea, för tankarna finns ju kvar. Ska du sluta jobba? - Det beror på hur snabb och skicklig nästa generation är. Behöver Ikea dig fortfarande? - Ibland inbillar jag mig väl det. En och annan gammal ikean har ju undrat hur det ska gå när jag drar mig tillbaka. Är du orolig för Ikeas framtid? - Ja, grundat på en nervositet, att aldrig vara nöjd, att aldrig vara framme. Vad är du missnöjd med? - Det har blivit lite för mycket avdelningstänkande, revirpinkeri, man jobbar inte riktigt bra tillsammans. Sådant jobbar jag emot. Dagen efter intervjun ringer Ingvar Kamprad. - Jo, du, jag undrar om du kan fråga mig om livets lyckligaste stunder också? Visst, vilka är de? - Det första var ju förstås när min äldste son föddes. Det andra hände för några veckor sedan. Då fick jag resultatet av PSA-provet. PSA-provet? - Ja, cancertestet! Det visade att jag var helt fri från min prostatacancer som jag opererades för förra året. Då lipade jag av glädje. . Maria Trägårdh

Note

Folkräkning 1970 1926-03-30 Kamprad, Feodor Ingvar Brevl 1024 340 20 Liatorp Kyrkobokförd i Stenbrohult (Älmhults kn, Kronobergs län, Småland), distrikt 07, fastighet 20634. Mantalsskriven på samma ort.

Född 30/3 1926 i Pjätteryd (Kronobergs län, Småland).

Källa: Mtl Kronobergs län 1971

Media object1926 Ingvar Feodor Kamprad.jpeg
1926 Ingvar Feodor Kamprad.jpeg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 302 × 417 pixels
File size: 41 KB
Type: Photo
Media object1926 Ingvar Kamprad.jpg
1926 Ingvar Kamprad.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 368 × 553 pixels
File size: 26 KB
Type: Photo
Media object1933 Elmtasa skola.jpeg
1933 Elmtasa skola.jpeg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 669 × 383 pixels
File size: 141 KB
Type: Photo
Note: Elmtåsa skola 1933.
Media objectIngvar Kamprad.jpg
Ingvar Kamprad.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 375 × 500 pixels
File size: 34 KB
Type: Photo
Note: Ingvar Kamprad
Media objectIngvar o Margareta Kamprad.jpg
Ingvar o Margareta Kamprad.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 468 × 657 pixels
File size: 80 KB
Type: Photo
Media object1933 Gården Emtaryd 2.JPG
1933 Gården Emtaryd 2.JPG
Format: image/jpeg
Image dimensions: 702 × 376 pixels
File size: 110 KB
Type: Photo
Note: Gården Emtaryd
Media object1933 Gården Emtaryd.jpg
1933 Gården Emtaryd.jpg
Format: image/jpeg
Image dimensions: 600 × 371 pixels
File size: 106 KB
Type: Photo
Note: Gården Emtaryd